Kogt laks med Hollandaise sauce

Indkøbsliste for 4 voksne

1 laks eller ørred på 3 kg
1 stk løg
2 fed hvidløg
1 stk porrer
2 stk gulerødder
1 bdt grønt: persille, dild, salvie, timian
1 stk rød hot chilipeber
1 stk 3 cm frisk ingefær
1 stk fennikel
2 skiver citron
1 tsk salt
1 tsk sukker
3 tsk eddike
100 g smør til saucen
3 til 4 spsk mel til saucen
1 til 2 æg (kun blommen)
2 l vand

Tilbehør:
1 kg nye kartofler
1 gl Dijon sennep
200 g smeltet smør
Frisk revet peberrod

Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 10
Kogt laks med Hollandaise sauce
Kogt laks med Hollandaise sauce

Fremgangsmåde uden ansvar: Rens fisken for fiskeslim. Skær op fra gattet mod hovedet og tag indvoldene ud. Rens indvendig for fiskeblod. Klip gællerne ud og lad hovedet sidde på. Det ser så flot ud, når den kikker på dig ved bordet. Det kræver dog, at du har en stor fiskegryde. I denne gryde kommer du de rensede, skiveskårne grøntsager, et bundt grønt, citronskiver, salt, sukker, eddike og vand. Er fisken frisk - ikke dybfrossen - kommes fisken i, når vandet koger. Bring i kog, og kog fisken under låg på svag varme i 20 minutter. Bruger du en fisk, som er dybfrossen, skal du tage fisken direkte fra fryseren og lægge den i det kolde vand. Bring i kog, og fra det koger, tager det 30 minutter til fisken er færdig.

Hollandaise sauce: Denne opskrift er ikke den "ægte" Hollandaise sauce, men er efter min mening bedre og mindre fedende. Tror jeg nok? I en tykbundet gryde smeltes smørret og melet blandes i under omrøring indtil der fremkommer en "melbolle". Hæld forsigtig fiskesuppen i gryden lidt af gangen under kraftig omrøring. Fortsæt indtil du får den konsistens, som du ønsker på sauce. Saucen koges i 3 minutter, hvorefter der slukkes for denne. Et til to æggeblommer røres ud i en kop, og der tilsættes noget af saucen under omrøring. Når koppen er halvfuld tilsættes denne blanding saucen under omrøring og der smages til med salt, sukker og eddike. Det er vigtig, at saucen ikke koger mere, når æggeblommerne er kommet i.

Tilbehør: Nye kartofler eller små, faste, pille kartofler. Smelt 200 g smør og kom revet peberrod i.

Servering: Server fisken på et stort fad, og du som vært fordeler stykkerne på tallerknerne ved bordet. Hæld saucen over kartoflerne og smeltet peberrods smør over fisken. Server en klat Dijon sennep til. Velbekomme.

Drikkelse: En tør, kold hvidvin egner sig til retten.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.