Svenske geddefiskefrikadeller med nye kartofler og smørsovs

Indkøbsliste for 4 voksne

3 til 5 kg gedde i levende vægt
Giver ca. 50 % fiskefileter
1,5 kg geddefilet
1 løg
2 fed hvidløg
3 æggeblommer
(Hviden fra 2 æg gemmes, se teksten)
2 spsk. kartoffelmel
1 til 2 dl fløde
1 tsk. salt og ½ tsk. hvid peber
150 smør og 2 spsk. Olivenolie
100 g Bacon - se teksten

Tilbehør:
Nye danske kartofler
Smørsauce (klaret smør)
Citroner
Remoulade
1 bundt dild
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 97
Svenske geddefiskefrikadeller med nye kartofler og smørsovs
Svenske geddefiskefrikadeller med nye kartofler og smørsovs

Fremgangsmåde uden ansvar: Start med at fange en gedde, men det skal være en gedde fra strømvand eller en stor, ren sø. Gerne en brakvandsgedde, de er de bedste. En 10 kg gedde fra en mose skal genudsættes, da den ikke er værd at spise. Desuden er den vigtig for mosen, da den holder vandet klart, fordi den spiser mange "skidtfisk", som æder dafnier, der igen æder alger.

Gedden skal fileteres, de store ben samt skindet fjernes. Der vil altid være små nerveben tilbage i kødet, men de er uden betydning, da fisken hakkes sammen med løg og hvidløg. (Vil du prøve den danske model, så tilsæt 5 % bacon til fisken). Farsen tilsættes salt, peber, kartoffelmel, æggeblommer og medens der røres godt i farsen, tilsættes der fløde. 1 til 2 æggehvider piskes stive og en passende mængde vendes forsigtigt i farsen.

Find en stor egnet pande, som kan rumme alle fiskefrikadeller på en gang. Har du ikke det, må du blot stege dellerne ad to gange. Smelt godt med smør og olivenolie på panden ved svag varme. Form farsen til små frikadeller med en spiseske og steg dem først ved svag varme i nogle minutter. Skru derefter op for varmen, så de bliver gylden brune. Det tager ca. 6 minutter for den første side. Skru ned for varmen og vend frikadellerne. Gentag samme fremgangsmåde for den anden side. Det er vigtigt, at smørret ikke "branker", for så bliver frikadellerne ikke luftige.

Farsen bør være luftig og lind, så den kan formes til små "deller". Så derfor er ovennævnte mængder vejledende, men gå blot i gang for det kan ikke gå helt galt.

Servering: Anret fiskefrikadeller med kartofler, smørsovs og remoulase på en tallerken.

Pynt: Lidt grønt drysses over kartoflerne og citronbåde serveres hertil.

Drikkelse: En kølig og tør hvidvin passer godt hertil i sommervarmen.

Tip: Gedden er en mager fisk, derfor tilsætter jeg gerne 5 til 10 % bacon eller spæk til geddekødet. Jeg hakker bacon/spæk en gang før, det igen hakkes sammen med geddekødet.

Bemærk: Geddens mindste mål 60 cm og fredningstid 1. april til 15. maj begge dage incl. i Danmark. I Sverige? Det er som regel ejeren, lejeren eller bestyren af fiskevandet, som bestemmer mindste mål og fredningstider for gedder.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.