VARMRØGNING AF STORE HØSTSILD
Jeg en lystfisker i Skandinavien
English version

De største sild fanges om efteråret, og derfor kaldes de også "Høstsild". De er fede og har rogn/mælk. Rognen er en lækkerbisken, så lad den endelig sidde i silden under røgningen.

Tag på en fisketur med en kutter på sundet og fang selv dine friske sild. Skælrens dem på båden i den kurv, der stilles til rådighed, så sparer du mangt en oprydning af fiskeskæl, når du kommer hjem.

Ved hjemkomst start med at fjerne øjnene og rens så silden for indvolde og blod. Skær op fra gattet til hovedet og pil indvoldene ud, men hvis du kan, så lad rognen sidde i silden. Sildekød er som regel blødt, så her bruger jeg ikke en stiv børst til at rense blodet af med. Brug neglen på tommelfingeren. Jeg kan have fra 30 til 40 sild i min røgeovn, men husk sildene må ikke berøre hinanden på siderne, for så bliver de ikke pæne gyldne på siderne. Denne opskrift er tilpasset min røgeovn.

Et godt råd. Pas på ikke at skære for meget op i hovedet, da fisken hænges på spyd gennem øjnene. Hovedet kan så løsne sig, og så falder fisken ned. Brug træpinde - 6 mm træ dyvler er gode. En træpind bliver ikke varm som et jernspyd, så derfor forbliver fisken på træpinden.

Vådsaltning: Jeg laver en kraftig saltlage på 15 % eller 14 °Baume: Til 12 l koldt vand tilsættes 2,165 kg fint salt, det svarer ca. til 30 - 40 store, pæne sild mellem 150 g og 250 g stykket, som passer til mit saltkar og røgeovn. Saltet skal være helt opløst i det kolde vand før fiskene lægges i saltlagen. Skal du bruge en mindre eller større mængde saltlage, kan du bruge dette Excel regneark til beregning af saltmængden.

Sild på denne størrelse kan godt ligge i 6 til 8 timer i lagen, men prøv dig selv frem, hvis du har større eller mindre sild. Husk at vandtemperaturen IKKE må overstige 5 °C. Der kan være problemer i september og måske også i begyndelsen af oktober, så derfor bruger jeg et køleskab, der er indrettet hertil.

Når sildene har ligget natten over, tages de op og skylles grundigt med koldt vand for det blod og de slimrester, som saltlagen har trængt ud af fiskene. Fiskene skal nu tørre. Tørretiden er svær at forudsige, da vejrliget spiller ind. Fiskene må ikke hænge i sollyset, men gerne i gennemtræk. Pas på fluer og hvepse her i efteråret. Jeg har lavet mig to rammer med Tesa insektnet til vinduer, hvoraf den ene lægges ovenpå røgeovnen, og den anden sættes foran lågen. Så kan fiskene først tørres i røgeovnen uden, at der kommer fluer og hvepse til fiskene. Indtil nu har jeg tørret fiskene i 2 til 4 timer, så klæber skindet ikke til fingrene mere. Tørretiden kan nedsættes ved at sætte forvarme på røgeovnen. Det er noget nyt, som jeg skal afprøve her i oktober, så mere herom senere.

Nu skal sildene røges:
Ovntemperaturen starter ved 80 °C. Sildene hænges ind og røges i 30 minutter med hatten på klem ca. 2 cm.
Ovntemperaturen dæmpes til 67 °C og sildene røges i 2 time med lukket hat.
Ovntemperaturen dæmpes nu til 50 °C og sildene røges videre i 30 minutter med hatten på klem.
I alt ca. 3 timer.

Efter 3 timer har fiskene fået en smuk gylden farve og er lige klar til at spises varme. De fisk du ikke skal bruge nu og her, kan "overnatte" i røgeovnen - i vintertiden. Ellers indpakket i pergamentpapir i køleskabet, så har røgsmagen trukket rigtig ind i kødet. Eller vacuumpakkes og i fryseren. Jeg bør lige nævne, at der altid er træk i min røgeovn, så røgen bliver fornyet og vanddampe trækker ud af ovnen. Hvis IKKE får man sur røg. Hvem gider tygge i sure gamle sokker?

Jeg vil lige komme med en god opskrift på "Sildesalat". Pil alt kød fra benene, del kødet i små stykker, kom lidt efter lidt op i en blender og blend kødet sammen med mayonnaise, citronsaft fra en citron og hvid peber efter egen smag. Serveres på ristet brød med pynt, salatblad underst og en rå æggeblomme med finthakket rødløg som drys. En kold øl og en dram er yderst velegnet hertil.

Prøv også de andre opskrifter herunder

Varmrøgning af blankål --  Varmrøgning af laks og ørreder

Varmrøgning af hornfisk --  Varmrøgning af makrel

Varmrøgning af torskerogn --  Hjemmelavet rygeost

Velbekomme
Jørgen WalterFree JavaScripts provided by The JavaScript Source

Tilbage til siden, hvor du kom fra.