VARMRØGNING AF TORSKEROGN
Jeg en lystfisker i Skandinavien
English version

1 kg friske torskerogn
2 l vand - skal dække bukserne og grøntsagerne
100 g salt ca. 5 % opløsning 5 °Baumé
50 g sukker
3 fed hvidløg
1 til 2 løg
5 cm frisk ingefær
1 hot chili
5 laurbærblade
1 kvist timian
10 enebærkorn
rodfrugter efter eget valg
gulerødder, persillerod ja! vælg selv
Min 'Madkasse røgeovn' og mit camping gasanlæg
Min 'Madkasse røgeovn' og mit camping gasanlæg
Hjemmerøget torskerogn i en 'Madkasse røgeovn'
Hjemmerøget torskerogn i en 'Madkasse røgeovn'

Fremgangsmåde uden ansvar: Store torsk er efterhånden en mangelvare, så derfor er det også svært at få fat på torskerogn. Finder man endeligt en fisker, der har torskerogn, så er prisen også derefter. Men du kan tage på en fisketur med en kutter på sundet her i januar/februar og fange dine friske torsk. Rens torsken på båden og tag forsigtigt rognen ud og kom dem i en plastpose, så hinden ikke går i stykker.

Ved hjemkomst skylles torskerognen i koldt vand og kommes op i en gryde. For hver 1 kg torskerogn hældes 2 liter koldt vand. Tilsæt 105 g salt og 50 g sukker samt forskellige krydderier, se ovenfor. Ja! Prøv selv at finde din egen smag. Skal du bruge en mindre eller større mængde saltlage, kan du bruge dette Excel regneark til beregning af saltmængden.

Bring gryden hurtig i kog dog max. 90 °C og skru straks ned for varmen så torskerognen kun simrer ved denne temperatur i 10 til 15 minutter for mindre rogn og 15 til 30 minutter for store rogn. Tag gryden af varmen og stil den koldt til næste dag med torskerognen i "suppen". Det er ikke meningen, at torskerognen skal være færdig kogt helt ind til midten, for den skal jo røges bagefter. Når man gør det på denne måde, synes torskerognen ikke så hård og tør som, hvis man blot røgede den i "frisk" tilstand. Jeg kogte mine 2 torskerogn på 1 kg i alt i 20 minutter.

Metode 1 er for store torskerogn 1 kg

Nu tages torskerognen op af "suppen" og sættes til afdrypning i et par timer på et koldt og tørt sted. Jeg bruger gerne min røgeovn hertil, for det er jo koldt i januar/februar måned. Tag torskerognen ud af røgeovnen og tænd op i denne. Efter en halv til hel time er røgeovnen oppe på 70 °C og røgudviklingen er godt i gang. Torskerognen lægges hurtig på risten og "hatten" lukkes på klem. En lille sprække på 1 cm giver træk i røgovnen, så vanddamp kan komme hurtigt ud.

Jeg kan have 12 "bukser" i to lag i min røgeovn, så det svarer til ca. 12 kg torskerogn.

Nu skal "bukserne" røges:
Ovn temperaturen starter ved 70 °C. Torskerognen røges i 2 til 3 timer med hatten på klem.
Ovntemperaturen dæmpes til 67 °C og torskerognen røges i 2 time med lukket hat.
I alt 4 til 5 timer. 5 timer lyder af meget, men det er store bukser fra torsk på 10 kg.

Metode 2 er for små torskerogn

Skal du blot røge nogle få torskerogn - som vist her ½ kg - er det for stort et arbejde at starte den røgeovn, som jeg har. Derfor bruger jeg en "Madkasse røgeovn" på mit camping gasanlæg. Gør det på denne måde, så får du et godt resultat.

Læg 1 cm røgsmuld i bunden - 3 håndfulde bøgesmuld og 1 håndfuld enesmuld - sæt dryp bakken og risten over og læg torskerognen på risten. Læg låget på, men der skal være en lille åbning i den ene side, så dampen kan slippe ud. Tænd op og lad det "brænde" i 15 minutter. Sluk så for gassen og lad det hvile i 20 minutter. Tænd derefter igen med låget helt lukket i 10 minutter og sluk derefter for gassen. Lad det hvile i 1 time inden torskerognen skal spises.

De torskerogn du ikke skal bruge her og nu, kan "overnatte" i røgeovnen - i vintertiden. Ellers indpakkes de i pergamentpapir/frysepose og sættes i køleskabet, så kan røgsmagen rigtig trække ind i æggene. Eller vacuumpakkes og i fryseren. Jeg bør lige nævne, at der altid er træk i min røgeovn, så røgen bliver fornyet og vanddampe trækker ud af ovnen. Hvis IKKE får man sur røg. Hvem gider tygge i sure gamle sokker?

Servering: Jeg vil lige komme med en god opskrift til natmad på "Røget torskerogn". Skær to pæne stykker på langs af "bukserne" læg dem på ristet brød smurt med hvidløgssmør. Et salatblad underst og remulade drysset med finthakket rødløg.

Pynt: En citronskive og klippet karse øverst.

Drikkelse: En kold øl og en dram er yderst velegnet hertil.

Tip: Bukserne kan befries for hinden og røres med mayonaise. Smør det på rugbrød og du har en godbid.

Prøv også de andre opskrifter herunder

Varmrøgning af blankål --  Varmrøgning af laks og ørreder

Varmrøgning af hornfisk --  Varmrøgning af høstsild

Varmrøgning af makrel --  Hjemmelavet rygeost

Velbekomme
Jørgen Walter



Free JavaScripts provided by The JavaScript Source

Tilbage til siden, hvor du kom fra.