Dampet hellefisk med hvide asparges

Indkøbsliste for 4 voksne personer
800 g hellefiske fileter uden skin og ben
20 stk hvide asparges
1 stort løg
1 fed hvidløg
1 rød hot chili
1 stilk løvstikke
2 stilke persille
4 stilke koriander til pynt
Salt, hvid peber og sukker
1 glas hvidvin
2 glas vand kun til fiskegryden
2 spsk vin eddike el. 1 citron
1 glas Hollandaisesovsen af den bedste slags
1 kg nye kartofler
200 g smør
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 38
Dampet hellefisk med asparges
Dampet hellefisk med asparges
Mængden af råvarer på billedet er for 2 personer

Fremgangsmåde uden ansvar i en fiskegryde: Køb 2 store fileter hos fiskehandleren, det er ca. 800 g. Drys lidt salt og hvid peber over og skær hver filet i 4 stykker. Kom vin, vand, vineddike og de hakkede krydderier i en stor fiskegryde. Læg risten over og juster med vand, så det lige når til risten. Læg fisken på risten og læg låg på. Kog op og lad det simre i 5 minutter. Sluk for varmen og lad fisken trække under låg i ca. 15 minutter. Det er vigtig med et godt låg, der slutter tæt, da fisken dampkoges. Tip: Sæt derfor gryden med Hollandaisesovsen oven på fiskegryden.

I ovn: Har man ikke en stor fiskegryde, kan man lave fisken i ovnen. Læg en kraftig staniol i bunden af et fad, dryb lidt olivenolie over og læg hele fisken på. Drys lidt salt og hvid peber over sammen med krydderierne og nogle smørklatter. Læg et par citronskiver på fisken og hæld et glas hvidvin ved. Pak fisken godt ind og sæt den i en 180 °C varm ovn i 20 minutter. Tag den så ud og lad den stå i 5 minutter tilpakket inden den serveres.

De nye kartofler skrabes med handsker med knopper på. Se billedet under Syv "seje" stegte sild i eddikelage med nye kartofler. Kog dem i 15 til 18 minutter i let saltet vand. Hvide asparges skrælles med en kartoffelskræller fra hovedet og nedefter. Skær bunden væk på de friske hvide asparges ca. 2 til 3 cm oppe. Aspargesene bundtes med bomuldsgarn og stilles lodret med hovederne opad i en aspargesgryde. Hovederne skal ikke dækkes med vand. Har man ikke en aspargesgryde, bruges en alm. stor gryde, hvor aspargesene kan ligge på skrå med hovederne ovenfor vandet. Læg tætsluttende låg på, så dampes hovederne møre. Kom dem i kogende vand tilsat salt, sukker og lidt citronsaft kog i ca. 5 minutter. Tag gryden væk fra varmen og kom lidt koldt vand på. Lad aspargesene trække i ca. 5 minutter inden de serveres med smeltet smør og revet ost.

Varm Hollandaisesovsenen forsigtigt op i en lille gryde, der sættes over låget på nogle af de andre ting, der koger.

Servering: Anret fisk, kartofler, asparges på en tallerken og hæld noget Hollandaisesovsen over bunden på aspargesene.

Pynt: Jeg kan anbefale at pynte med korianderblase.

Drikkelse: Kølig hvidvin. En Argentinsk Chardonnay er velegnet til retten.

Tip: Jeg brugte et glas Hollandaisesovs fra Beauvais, men fandt senere ud af, at min fiskehandler har hjemlavet Hollandaisesovsen. Forhør dig hos din fiskehandler.

Alternativ: Er du ikke til Hollandaisesovs, så prøv med afklaret smør over aspargesene. Drys med revet ost eller frisk høvlet peberrod. "Afklaret smør": Er smør, hvor vallen er skummet fra.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.