Chili con carne

Indkøbsliste for 4 voksne

1 kg okse bov eller tykkam i tern
4 spsk. olivenolie
1 spsk. hot paprika/cayennepeber
1 spsk. mel
2 løg i tern
4 hvidløg i tern
2 røde paprika (peber) i tern
2 røde chili peber i tern
1 lille bundt koriander
2 dåser flåede tomater
1 lille dåse tomatpure
2 stk. La Costena Chipotles
6 stk. laurbærblade
2 til 3 dåser bønner efter eget valg eller
500 g tørrede bønner efter eget valg
200 ml oksebouillon
Smag til med salt, brun farin og sort peber fra møllen

Tørrede krydderier
1 tsk. kanel
1 tsk. tørrede koriander
1 tsk. allehånde
1 tsk. oregano
1 tsk. spidskommen

Til servering
Hvidløgs flute eller
Böhmische semmel knödel
Creme Fraiche
Revet Cheddarost
Frisk koriander til pynt
Jeg en lystfisker i Skandinavien
Forsiden
Opskrift Nr. 112
Chili con carne

Chili con carne

Fremgangsmåde uden ansvar: Jeg bør lige nævne, at retten også kan laves på hakket oksekød i stedet for oksekød i tern. Med hakket kød tager det ca. 1 time og med kød i tern ca. 2 timer. Til de, som ikke bryder sig om koriander, pynt med persille.

Start med at rense grøntsagerne og skær dem i små tern. Kom halvdelen af oliven olie i en stor gryde og switch grøntsagerne heri indtil løgene er blevet klare men ikke brune. Kødet renses for sener og skæres i mundrette tern. Kom paprika/cayennepeber samt mel i en plastpose og ryst godt. Kødterningerne kommes i posen, som rystes endnu mere. Kødet switches på en pande med resten af oliven olien, indtil det har fået en god stegeskorpe. Mel bruges kun med kød i tern.

Kom kødet op i gryden med grøntsagerne. Tilsæt flåede tomater, tomatpure, hakket Chipotles, laurbærblade, oksebouillon og de tørrede krydderier lidt ad gange (smag til). Bring det hele i kog og skru straks ned for varmen. Smag til med salt, brun farin og sort peber fra møllen. Lad retten simrer i ca. 2 timer for kød i tern og ca. 1 time for hakket kød.

Dåse bønner tilsættes 15 minutter før retten er færdig kogt. Udblødte, tørrede bønner tilsættes 30 minutter før retten er færdig kogt.

Valg af bønner: Det er næsten et religiøst spørgsmål, som ikke skal diskuteres her, vælg blot dine egne favoritter. Jeg bruger gerne hvide bønner i tomatchilisauce og røde kidney bønner fra dåse, en af hver til retten og en dåse kidney bønner i chilisauce.

Servering: Server retten i dybe tallerkner, for der bør være megen væde - sauce - til at dyppe brødet i. Drys revet ost over, læg en klat creme fraiche på toppen og pynt med lidt grønt efter behag.

Drikkelse: En kold Pilsner øl gør godt til denne "Hotte" ret, eller en MERLOT rødvin.

Tip: Ønsker du at bruge tørrede bønner, skal de stå i blød i koldt vand natten over. Skift gerne vand et par gange. Kog bønnerne (hvide og kidneybønner) under låg i nyt vand 30 minutter tilsat 2 røde chilipeber, 2 fed hvidløg, 6 laurbærblade. Bønnerne afdryppes i en si, og de bønner som ikke bruges til retten kan fryses ned til senere brug. Det er vigtigt at udbløde bønnerne og koge dem i rigeligt med vand for at få giftstoffet lektin ud af bønnerne. Sørg for ikke at overkoge bønnerne for så bliver de melede.

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source
Tilbage til siden, hvor du kom fra.